- kepekli pirinç, arpa, yulaf, kepekli makarna yada tam buğday, baklagil (ben mercimek kulanıyorum, baklagiler yüksek oranda protein içerir) haşla-bu bölüm isteğe bağlı no-grain yani tahılsız mamada tercih edebilirsiniz.maliyeti daha yüksek olur ama kediye hiçbir zararı yoktur çogu kaynak daha iyi olduğunuda söyler.
- Kabak, havuç, beyaz lahana, brokoli, kereviz yaprağı ve sapı, bezelye, karnabahar, yer elması,bal kabağı- hangilerinin mevsimiyse haşla
- ciğer kalp (toplam et miktarının 1/4 ünü geçmeyecek şekilde) tavuk, kuzu, hindi (domuz da olur elinizde varsa iyi bir protein kaynagıdır), bir haftalık mama için 1 yumurta haşla
- mamaya etle doğru orantıda bir kalsiyum kaynağı koymanız gerekir. ideali bone meal yani kemik unudur. ev kullanımına uygun kemik unu bulamıyorsanız iki tercihiniz var.
- çok az tuz
- bağırsak sağlığı için:keten tohumu, ayçiçek yada zeytin yağı
- anioksidan kaynağı: mevsiminde kiraz, elma, maydonoz-bunları haşlamadan robottan geçirip pişip ılımış mamaya ekleyeceksiniz.
- iç-dış parazit mücadelesi-tüy sağlığı: 1 aylık mamaya 3-5 diş sarımsak. sarımsak mutlaka pişmeli. sebze ve etlerin içine katarak pişirebilirsiniz.
tabi hepsini birlikte de haşlayabilirsiniz hatta daha iyi olur, soğuduktan sonra mutfak robotundan geçirip küçük poşetler halinde dondurucuya atıyorum...oda ısısında veriyorum...
mamanın temel bileşeni et ve hayvansal yag olmalıdır, karbonhidratlar küçük ölçülerde verilmelidir (ortalama bir kedi için günde 40gr veya daha az karbonhidrat) hiç vermeseniz de olur.sebze ve etlerin oranı ise kedinizin yaşına göre değişir mesela genç kedi için daha çok yağlı et yani mesela ızgaralık tavuk, yaşlı kedi için tavuk gögsü ve daha az tavuk ciğeri....genç kedide et oranı %85 e kadar çıkabilir. yaşlı yada kısır kedilerde daha düşük tercih edilebilir. çok kedisi olanlar maliyeti düşürmek için daha az et daha çok baklagil-mercimek- kullanabilir. ancak mamanın temel bileşeni mutlaka et olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder